aanschaf nieuwe werkschoenen

5 belangrijke punten om op letten bij de aanschaf van nieuwe werkschoenen:

Om werknemers te beschermen gelden er in de bouwsector een aantal wetgevingen omtrent schoenen en veiligheid.

Er zijn verschillende soorten veiligheidsschoenen te koop die allemaal verschillende plus- en minpunten hebben, die daardoor geschikt zijn voor verschillende functies en/of beroepen. Voor welk materiaal en model je het beste kunt kiezen hangt af van de werkzaamheden die je uitvoert. Wij geven hier een overzicht van een aantal verschillende soorten schoenen en vertellen je waar je het beste op kan letten bij het kopen van geschikte werkschoenen. 

  1. Beweging & flexibiliteit

Niet elke werkschoen leent zich voor dezelfde bewegingen. Bij aanschaf van werkschoenen is het belangrijk om rekening te houden met de bewegingen die je zal maken tijdens je werkzaamheden.

Werk je veel op je knieën? Dan is een werkschoen in een laag model erg geschikt. In dit model is de voet gemakkelijker te bewegen. Voor werkzaamheden waarbij meer geklommen moet worden, is een hoger model juist weer verstandiger. In een hogere schoen kan er minder vrij bewogen worden, maar deze geeft daardoor wel meer steun aan de voet en enkel.

  1. Voetbescherming

Afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert, zullen er verschillende delen van de voet beschermd moeten worden. Het is verstandig de keuze welke werkschoen je aanschaft hierop aan te passen. Zo biedt een schoen met een laag model geen bescherming bij de achillespees en enkels. Deze schoenen zijn dus niet voor alle riskante werkzaamheden geschikt. Ook is het belangrijk dat elke veiligheidsschoen een neus van rubber of staal heeft als bescherming tegen zware impacts.

  1. De omgeving

In welke werkomgeving de schoenen gebruikt worden heeft grote invloed op het materiaal van de schoen. De zool van een werkschoen moet altijd hitte-, olie-, en zuur-bestendig zijn om beschadigingen te voorkomen en het belangrijkste, het risico op verwondingen minimaliseren. Ook het bovenmateriaal van de schoen is van belang.

Kies bijvoorbeeld voor een veiligheidslaars van kunststof of leer als je vaak in natte omgevingen werkt. Als je veel laswerk verricht, is het verstandig om leren laarzen te kopen. Als je daarentegen veel met chemicaliën werkt, zijn kunststof veiligheidslaarzen een betere keuze omdat deze door het leer heen zouden kunnen bijten.

  1. Het seizoen

Als je buiten werkt kan het belangrijk zijn om schoenen te dragen die je voeten goed warm houden. Je kunt kiezen voor werkschoenen met een acryl- of wolvoering. Of laarzen met een wintervoering, of zorg dat er in de laars genoeg ruimte zit om dikke kousen te dragen.

  1. De pasvorm

Het belang van een goede pasvorm moet niet onderschat worden. Veiligheidsschoenen worden vaak lang en intensief gebruikt en moeten dus comfortabel zitten. Het is van belang dat de maat van de schoen juist is; als de schoen knelt of juist te los zit, dan is het verstandig om een andere maat te kiezen.

Houd tot slot ook rekening met het onderhoud van de werkschoenen. Werkschoenen zijn tenslotte een investering. Ze gaan erg lang mee, mits je ze goed onderhoudt.

Bekijk producten

"Van bescherming tot comfort & stijl, dit vind je alleen bij... ZeerSterk.nl"